Пројекат поводом Недеље толеранције-Прихвати различитост!

Поводом Недеље толеранције, у Нашој Школи, је од 12. до 15. новембра, реализован пројекат Прихвати различитост! Полазници су кроз низ активности имали прилику да се упознају са значењем појма толеранција, да размењују искуства о овој теми и да изразе своје креативне способности.

Првог дана је наставница српског језика Јелена Скробић одржала угледни час чија је тема била Књижевнотеоријска анализа приповетке „Деца“ Ива Андрића са посебним освртом на толеранцију. Полазници су, анализирајући прочитани књижевни текст, говорили о толеранцији и вршњачком насиљу наводећи примере из сопственог искуства. На крају часа, уз помоћ наставнице, полазници су одредили поруке књижевног дела које су анализирали.

Наставница одговорног живљења у грађанском друштву Љиљана Николић реализовала је са полазницима радионицу Израда луткица и беџева-Емоције и људске расе. У овој дводневној радионици полазници су најпре припремили материјал за израду луткица и беџева, а затим су цртањем дочарали емоције на лицима припадника различитих раса.

     

Током радионице, полазници су разговарали о расној толеранцији и разноликости људског изражавања, а на крају су извели малу луткарску представу.

          

Трећег дана реализацији пројекта се прикључила наставница енглеског језика Марија Васић Перић са својим полазницима. Одржан је час под називом Teaching tolerance на којем су полазници разговарали са наставницом на тему толеранције, наводили су примере из свакодневног живота и како они схватају појам толеранције. Након разговора, полазници су појмове које су навели као прве асоцијације на ову тему преводили на енглески језик и записивали их на папир.

     

Последњег дана реализације пројекта, педагог наше Школе Гордана Динић-Симоновић одржала је предавање на тему „Учимо о толеранцији“ и радионицу „Рука пријатељства“. На предавању су полазници упознати са Декларацијом о принципима толеранције и са чињеницом да се 16. новембра обележава као Међународни дан толеранције.

     

Други део часа је био посвећен радионици у чијој је реализацији учествовала и наставница примењених наука Душанка Јочић. Полазници су имали задатак да на хамеру исцртају своје шаке и да на тим цртежима испишу појмове који описују толеранцију. Искројене шаке су изложене на паноу који је посвећен обележавању Недеље толеранције.

Циљ пројекта „Прихвати различитост!“ била је промоција и афирмација прихватања и уважавања друштвених, културних, верских и других различитости и стварање друштвено пожељних образаца понашања који искључују сегрегацију особа које се на неки начин разликују од других.

Јелена Скробић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *