Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Сваке године, последње среде у фебруару, обележава се Међународни дан борбе против вршњачког насиља под називом „Дан розих мајица“. Иницијатори обележавања овог дана били су активисти у једној канадској провинцији који су на овај начин, 2007. године, желели да пруже подршку Чарлесу МекНилу, ученику који је у школу дошао у розе мајици (у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке) због чега је био изложен ругању и вербалном насиљу од стране својих вршњака.

Ове године, Министарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је све школе у Републици Србији да у последњој недељи фебруара у оквиру превентивних активности и заштите од насиља и дискриминације обележе овај дан кроз одржавање радионица, трибина, предавања, изложби и сл. Наша Школа је овим поводом реализовала пројекат „Стоп вршњачком насиљу“. У реализацији овог пројекта учествовали су полазници свих разреда млађи од 17 година, педагог Школе и наставници.

Првог дана реализације пројекта, педагог Школе Гордана Динић-Симоновић је одржала полазницима предавање на тему „Учимо о вршњачком насиљу“ и организовала је радионицу „Конфликти и шта са њима“.

Другог дана полазници су имали прилику да учествују на трибини чија је тема била „Последице које вршњачко насиље оставља на здравље појединца“. Трибину је организовала наставница биологије Андријана Гајић Нешић.

На тему вршњачког насиља у књижевним делима са полазницима су разговарале наставнице српског језика Дијана Малић-Станисављевић и Јелена Скробић, док је наставница енглеског језика Марија Васић Перић организовала радионицу под називом „Stop violence“.

Последњег дана реализације овог пројекта, наставница дигиталне писмености Станка Томчић је разговарала са полазницима о вршњачком насиљу у дигиталном свету, а затим је наставница одговорног живљења у грађанском друштву Љиљана Николић организовала уметничку радионицу у којој су полазници израђивали мајице од хамер папира на којима су исписивали поруке толеранције, поштовања, љубави, сарадње и сл. Радови полазника су изложени на паноу у просторијама Школе.

Циљ пројекта „Стоп вршњачком насиљу“ је био да се полазници упознају са појмом „насиље“ и врстама насиља са посебним освртом на вршњачко насиље, да се упознају са последицама које вршњачко насиље оставља на целокупну личност појединца и да развију свест о најприхватљивијим конструктивним начинима решавања конфликата. Полазници су радо учествовали у свим реализованим активностима. Посебно је дошла до изражаја креативност полазника у исказивању порука против насиља, а у духу толеранције и међусобног поштовања.

Јелена Скробић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *